dilluns, 27 de febrer del 2012

The Fotolog Years: December 10th, 2009


Estava fent zapping ahir a la nit quan vaig arribar al Canal 33 mentre el programa "Sputnik" emetia un documental sobre la influència dels Beatles a l'antiga Unió Soviètica. Una influència que va anar molt més enllà de l'àmbit musical. Sota un règim totalitari com el dels soviets, els Beatles -en tant que embaixadors occidentals del rock i la cultura pop- van representar durant molts anys una escletxa de llibertat.

Entranyable era que un veterà rocker rus expliqués com a mitjans dels 60, encara amb el rock i el pop proscrits com a referents culturals de l'enemic, es va fabricar la seva pròpia guitarra per imitar als Fab Four. També eren entranyables els records d'un productor discogràfic que va començar la seva carrera editant còpies pirates de discos occidentals amb el vist i plau d'un règim que, ara sí, hi ensumava negoci. I això per no parlar del jove de Kiev que declarava literalment que tota la vida havia sabut que seria astronauta, però mai hagués imaginat que Paul McCartney acabaria tocant a la seva ciutat. "Per entendre el que acabo de dir has d'haver crescut a la Unió Soviètica", sentenciava.

En canvi, resultava esperpèntic observar com durant la recta final d'un imperi soviètic que ja donava mostres d'obertura, els joves tot just començaven a adoptar els pentinats d'un grup que portava una dècada separat. Però encara més esperpèntic és que un home en edat de prejubilació estigui disposat a aixecar un temple consagrat a John Lennon en algun lloc de Rússia. Des de la seva teulada, deia, es veurà Liverpool (!!!). Però això no és tot: quan estigui construït, el propi Lennon baixarà a veure'l. I és clar, ell estarà al capdamunt del temple per ser el primer en rebre el messies.

Lennon el messies. No és una idea nova: anys enrere algú va fundar a Seattle l'església de Kurt Cobain. Algunes icones de la cultura pop han esdevingut ara quelcom més que ídols. Ja no només se'ls idolatra, ara se'ls venera com a divinitats i fins i tot hi ha qui està disposat a construir religions a partir de les seves gestes. Sempre he dit que no veig moltes diferències entre aquestes figures i la de Jesucrist. Ambdós es van rebelar contra un món que no els entenia. I ambdós van acabar predicant a unes masses cada cop més cegues. Però per desgràcia, el que l'Església Catòlica va trigar segles a construir, el Rock (i ara ho escric amb majúscula perquè em refereixo al seu costat més corporatiu i podrit) ho ha fet en mig segle.

Llarga vida al rock'n'roll.









Audio: "Back in the USSR" - The Beatles

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada