dimecres, 29 d’agost del 2012

Charles Douglas: Not Your Kind of Music

Al seu moment -febrer de 2011- ja vaig parlar de l'enorme i agradable sorpresa que m'havia suposat la reedició de "The Lives of Charles Douglas" (1999). El tercer -i probablement millor- disc que l'escriptor nord-americà Alex McAulay havia publicat sota el pseudònim musical de Charles Douglas. Un àlbum de culte que una revista britànica -no recordo si Mojo o Uncut- havia definit com el millor disc mai gravat de música novaiorquesa. I probablement no li faltava raó: la presència de tota una Moe Tucker (The Velvet Underground) a la bateria i les tasques de producció és un bon reclam, però no deixaria de ser una simple anècdota sense cançons tan majúscules com "Earlybird School", "A Boy Like Me" o l'eterna "Summertime". Un cocktail on ressona el millor rock novaiorquès de les tres dècades anteriors, amb la pròpia Velvet, Jonathan Richman i Television al capdavant, Talking Heads, Ramones i els primers Blondie a la rereguarda i en certa manera anticipant-se a uns Strokes que aleshores començaven a treure el cap pel Lower East Side. Doncs bé, Broken Horse -el mateix segell que va reeditar "The Lives of..."- presenta ara "Not Your Kind of Music - The Basement Tapes 1995-1999". Brillant títol per a un recopilatori que reuneix bona part del material enregistrat per Douglas abans d'aquell tercer disc. Seixanta-set cançons -algunes de les quals amb prou feina sobrepassen el minut de durada- repartides en dos discos compactes i més de dues hores de música. Un repertori heterogeni que ens presenta a un Douglas molt més dispers del que es mostraria a "The Lives of...", però gairebé igual d'inspirat. Art rock de baixa fidelitat, folk-punk directe i desacomplexat, electrònica casolana, un to entre naïf i poca-solta i títols tan suggerents com "Monkey Island", "Dennis Wilson" o "Acid Tripping in the Delta". Un altre cocktail sense cap desperdici on ressonen, a banda dels anteriorment citats, noms com els de The Moldy Peaches, LCD Soundsystem o Yeah Yeah Yeahs -tots ells, per cert, posteriors a l'enregistrament d'aquest material-. Una bona col·lecció que ressegueix el camí recorregut per Douglas abans d'arribar a la seva obra mestra i traça una bona radiografia d'un geni a reivindicar.






Audio: "Name" - Charles Douglas

2 comentaris:

  1. Òndia, pinta molt interessant aquest paio. El disc "The Lives of Charles Douglas" es pot trobar a alguna tenda o per alguna banda? Miraré d'escoltar-ho.

    Salut!

    ResponElimina
  2. Doncs ho veig complicat. Potser alguna botiga especialitzada te'l pot aconseguir, jo el vaig comprar per Amazon. Suposo que a la web de Broken Horse (he posat l'enllaç a l'entrada) es pot comprar també. Val la pena tenir-lo!

    ResponElimina