diumenge, 19 d’agost del 2012

Scott McKenzie (1939-2012)

Quan era petit, els diumenges al matí solia esmorzar a la taula del menjador de casa meva mirant la televisió o, a partir dels onze o dotze anys, escoltant la col·lecció de vinils del meu pare. En aquella col·lecció hi figurava aquest single. "San Francisco (Be Sure to Wear Some Flowers in Your Hair)", d'un pintoresc personatge anomenat Scott McKenzie. Jo, evidentment, no tenia ni idea de qui era el tal McKenzie. Ni de què eren els hippies i l'Estiu de l'Amor del qual havia estat himne dècades enrere el tema en qüestió. Ni havia sentit parlar mai de folk-rock, àcids i psicodèlia. Ni tan sols sabia situar San Francisco en un mapa. Però la cançó em va enganxar. Fins al punt que, quan anys després vaig trepitjar la ciutat californiana, no va trigar a venir-me al cap aquella melodia eterna. I fins al punt que de vegades encara flipo quan penso que una vegada vaig tocar aquella mateixa cançó, damunt d'un escenari, acompanyant a Nick Garrie -amb nosaltres hi havia també Maurici Ribera, que mesos després posaria en marxa el seu projecte The Missing Leech-. La veritat és que no he seguit mai la carrera de McKenzie. De fet, només conec un altre tema seu i és "What's the Difference", la cara b de "San Francisco". En tots aquests anys, l'única cosa que he sabut d'ell va ser una visita a Catalunya com a membre d'una encarnació de The Mamas & The Papas que, francament -i a risc d'equivocar-me-, prefereixo no haver vist. Doncs bé, acabo de llegir que McKenzie va morir ahir a Los Angeles, als 73 anys. Sigui com sigui, això va per a ell.






Audio: "San Francisco (Be Sure to Wear Some Flowers in Your Hair)" - Scott McKenzie

4 comentaris:

  1. Quan he vist el títol del post el primer que he pensat és amb el grup que he tingut la oportunitat de veure dos cops en quinze dies.
    The Real McKenzies. Potser el nom els hi ve d'aquest home...

    ResponElimina
    Respostes
    1. No crec, McKenzie diria que és un cognom força comú al món anglosaxó... Per cert, que grans ens Real McKenzies! :-)

      Elimina
  2. Scott McKenzie co-escribió con John Phillips (The Mamas and...), Terry Melcher y Mike Love el que sería el último número 1 en la carrera de The Beachs Boys; Kokomo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No conocía el dato, más allá de saber que siempre había sido próximo a Phillips (de ahí, supongo, su inclusión en esta última encarnación de The Mamas...).

      Elimina