dissabte, 11 de maig del 2013

Dies de garatge


LÍNIA MAGINOT + LES SUEQUES
NAUB1, Granollers
10 de maig de 2013

Granollers és una ciutat culturalment adormida i cega. Com a mostres, el tancament dels tres cinemes que tenia al centre en un període de poc menys de cinc anys -i per manca de públic-, o uns carrers que es tornen deserts un cop els comerços han abaixat les persianes. O el fet que la nit passada assistíssim quatre gats -a sobre, ningú era de Granollers- a un doble concert que hauria d'haver generat molt més interès en una ciutat de 60.000 habitants. Línia Maginot i Les Sueques. D'acord, el nom dels primers encara no ha sonat molt, però tenen connexions amb gent com La Brigada o Tokyo Sex Destruction -i què nassos, si ets una mica curiós tindràs ganes de descobrir coses noves-. Les Sueques, en canvi, sí que han sonat. I han aparegut en nombroses revistes. I han petat alguns d'aquests festivals que tant freqüenta la gent de Granollers -i rodalies- que sistemàticament es queixa de la grisor de la seva ciutat però no s'acosta al color encara que li portin al costat de casa.

Color com el d'una NAUB1 que acollia ahir un dels esdeveniments definitius del que portem d'any a nivell musical. Dues perles del veritable underground català -el que sorgeix d'arrel i no a cop de subvenció-, donant-ho tot en un escenari petit. Amb la proximitat que mai podrà oferir un macrofestival. I fent de l'escassedat de públic una arma a favor seu. Primer Les Sueques, amb un vital i refrescant còctel de post-punk i garatge que beu de Headcoatees, Dolly Mixture, Black TambourineSlits, Primitives i tot allò que es va anomenar C-86. Fent ballar el personal i, literalment, volar cadires. I Línia Maginot trencant qualsevol barrera que pogués existir entre ells i el públic, tocant a pèl, totalment desendollats i amplificant només aquells instruments que realment ho requerien. I deixant que parlés per si mateix un repertori que els acosta a La Brigada a base de folk-pop amb regust de Kinks, Violent Femmes i Herman Dune. Granollers s'ho va perdre. Els que hi vam ser encara flipem -i el que ens queda-.

Les Sueques.

Línia Maginot.


4 comentaris:

  1. ¿Quieres que te diga cuanta gente vino ayer al mío? Leyendo tu post, creo que la gente se estaba reservando para Montmelò...

    ResponElimina
  2. Pues que vayan reservándose, ellos se lo pierden...

    ResponElimina
  3. cullons, diria que apuntes fins i tot a alguns que, de tant en tant, anem a la B1...

    i caldrà analitzar també, els altres elements que poden explicar què passa (no només el del no-públic granollerí), no?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Joan! No apuntava a tu ni a ningú dels que de tant en tant (i en alguns casos força sovint) veniu a la B1. I si ho ha semblat, et demano disculpes perquè no era aquesta la intenció. Apuntava a la ciutat i la comarca en general. Com pot ser que aquests dos grups no generin més interès en una ciutat de 60.000 habitants? Per què un dijous al vespre, amb entrada gratuïta, en una sessió de cineclub al Centre Cultural també érem quatre gats? Per què tothom es queixa que no hi ha cinemes al centre però quan hi eren estaven buits?

      Sí, cal analitzar moltes coses. Però està clar que el problema no és només de la B1. A Granollers costa molt que determinats projectes culturals funcionin. I això no hauria de ser, tenint en compte la seva condició de capital de comarca.

      Elimina