dissabte, 22 de març del 2014

Primavera Brutal

SENIOR I EL COR BRUTAL
NAUB1, Granollers
21 de març de 2014

No feia ni un any que Senior i El Cor Brutal havien trepitjat la NAUB1. Aleshores presentaven "València, Califòrnia" (2013), pilar definitiu d'un discurs que traslladava la música d'arrels nord-americanes a la llengua d'Ausiàs March tot impregnant-la de comentari social. Un àlbum que començava amb "La bomba de plaer", la mateixa cançó que enceta el nou treball dels valencians, l'encara calent "El poder del voler" (2014) -va sortir del forn abans d'ahir-. Però, si fa un any es trobava el tema en qüestió a mig camí entre el Laurel Canyon i el Greenwich Village, la nit passada arrencava més accelerat i a cavall d'un infecciós punteig de guitarra digne dels primers Strokes.

En altres paraules, Miquel Àngel Landete i companyia segueixen trobant inspiració a l'altre costat de l'Atlàntic. Deixant enrere les textures acústiques i els tempos del so Americana per a capbussar-se de ple en el rock alternatiu que va conquerir les ràdios universitàries durant els 80 i els 90 -en directe versionen a Guided By Voices-. Canviant el teclat per una segona guitarra i deixant-se seduir per una electricitat que apunta a Neil Young quan exhibeix musculatura i a Bruce Springsteen quan enfila els passatges més èpics -també hi ajudava l'estètica del propi Landete: samarreta blanca, camisa de quadres, texans blaus i Telecaster de color de fusta-.

Sense renunciar a la lírica socialment compromesa -"Actes d'amor", conversa entre dos ancians que han dedicat llurs vides a l'activisme, o "El cel de les Illes Caiman", reveladora mirada a la cara oculta del neoliberalisme-. I tornant a anunciar que "tots serem germans i no patirem més fam". Un "València, Califòrnia" que encaixa millor que mai en aquest nou marc sonor -no sé a vostès, però a mi sempre m'ha fet venir al cap el "Goddess on a Highway" de Mercury Rev-. I la proclamació en veu altíssima que sí, que es pot. Que les coses poden canviar. Que un món millor és ben possible. I que assolir-lo depèn únicament de nosaltres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada