divendres, 19 de desembre del 2014

Fred Secret - "Joan Cremades"

Fred Secret.
Històries de perdedors. La de Joan Cremades és fictícia, però podria ser perfectament verídica. La d'un actor secundari, un rostre anònim que va aparèixer sense pena ni glòria en centenars de westerns. 269 vegades, ni una més ni una menys, el van matar a la gran pantalla. Encara n'hi hauria una altra, de mort. La que faria 270. Lluny de les càmeres. Tot sol i abandonat, per molt que el seu enterrament esdevingués multitudinari, que ja se sap que la mort i el show business sempre s'han portat bé. Les circumstàncies? Tot apuntava a un suïcidi, segons Jesús Maria Tibau. Va ser l'escriptor tortosí qui va crear el personatge de Cremades, protagonista del relat "Secundari" -inclòs al recull de contes "Una sortida digna" (2009), i disponible online aquí-.

Pocs anys després, el grup tarragoní Fred Secret li dedicava tot un tros de cançó. "Joan Cremades", portava per títol, i narrava el relat de Tibau sobre un frenètic ritme folk amanit amb guitarres rabioses i la prodigiosa veu de Gemma Salvadó. És sens dubte un dels temes més destacats del disc homònim (2013, autoeditat) d'aquesta banda ja desapareguda. Un exercici d'americana i pop à la West Coast que en un món just hauria merescut la millor de les sorts. D'arguments no n'hi falten, des de la inicial "Nòrdics" a la final "Petit Príncep", passant per l'elegància de "La Gota d'Aigua" -com sonen aquestes cordes!-, l'embranzida de la pròpia "Joan Cremades" o una simpàtica revisió de "Just Like the Rain" (Richard Hawley). Poden escoltar-lo a Bandcamp. I no es perdin el videoclip del tema en qüestió, tota una delícia.



2 comentaris:

  1. i en aquest vídeo podeu escoltar el conte original https://www.youtube.com/watch?v=zaRtGwcEoa8

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un plaer haver-lo escoltat, Jesús! Gràcies per la visita i per l'enllaç. I moltes felicitats per la feina feta. L'història de Joan Cremades em té captivat!

      Elimina