dimarts, 7 de març del 2017

Un segle de jazz (gravat)

The Original Dixieland Jazz Band.
"Dixie Jass Band One Step" i "Livery Stable Blues", cares A i B respectivament d'un single que va veure la llum tal dia com avui de fa cent anys, no van ser les primeres composicions etiquetades com a jazz, però sí les que van introduir el gènere als estudis de gravació i, en conseqüència, al mercat discogràfic. Els seus responsables van ser els components de l'Original Dixieland Jazz Band (aleshores anomenada Original Dixieland Jass Band), un quintet originari de Nova Orleans que després d'haver exportat a Chicago la música de la seva ciutat va optar per establir-se a Nova York, on va cridar l'atenció de segells com Columbia o Victor. Va ser aquest últim el que va fer-se càrrec de la gravació i l'edició del single en qüestió, després d'una fallida sessió que el grup havia dut a terme a Columbia.

Les dues peces que ens ocupen es van enregistrar el 26 de febrer de 1917 als estudis de què disposava Victor en ple cor de Manhattan, amb Nick LaRocca al cornetí, Eddie Edwards al trombó, Larry Shields al clarinet, Henry Ragas al piano i Tony Spargo a la bateria. El single va veure la llum el 7 de març, esdevenint el primer disc de la història del jazz, consolidant la condició pionera de LaRocca i companyia, i reforçant la seva reputació com una de les formacions més destacades d'aquell nou llenguatge musical -posteriorment, gegants com el mateix Louis Armstrong en reconeixerien públicament la influència-.

Aquell 1917, l'Original Dixieland Jazz Band va esdevenir també el primer grup de jazz en aparèixer a la gran pantalla -a la pel·lícula muda "The Good for Nothing" (1917), de Carlyle Blackwell-. Dos anys després, els seus components van travessar l'Atlàntic i van importar literalment el jazz al Vell Continent. La seva actuació al London Hippodrome, el 7 d'abril de 1919, va ser el primer concert de jazz mai celebrat al Regne Unit, i va anar seguit d'una gira per la Gran Bretanya amb actuació inclosa al palau de Buckingham per petició expressa del rei George V. Després de diversos canvis de formació, l'Original Dixieland Jazz Band es va dissoldre a finals dels anys 20 per a reunir-se el 1936 com a Original Dixieland Five i el 1944 amb la denominació inicial. Actualment una formació encapçalada pel fill d'un dels membres fundadors, Jimmy LaRocca, manté viu el nom i l'esperit de la banda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada